Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η γιορτή του σχολείου μας για την Ενσωμάτωση

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάστηκε στο σχολείο μας η επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου της 7ης Μαρτίου του 1948. Η γιορτή περιλάμβανε ένα βίντεο με τη μαρτυρία δυο συμπατριωτών μας, οι οποίοι έζησαν το τελευταίο διάστημα της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Μας αφηγήθηκαν πώς ήταν τα σχολικά τους χρόνια, κάποιες έντονες αναμνήσεις από αυτό το διάστημα, μας μίλησαν για την οικονομία σε εκείνα τα χρόνια, για την καθημερινότητα των ανθρώπων, για τήν έντονη συγκίνηση των ανθρώπων τις ημέρες της Ένωσης. Τις ερωτήσεις είχαν ετοιμάσει μαθητές της Γ΄ τάξης και τις υπέβαλαν στην κ. Γκίκα και στον Κ. Χατζή, τους οποίους είχαν προσκαλέσει στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη για τη συνέντευξη.
Η φετινή γιορτή ήταν διαφορετική από τις άλλες, γιατί περιλάμβανε αυθεντικές μαρτυρίες συμπατριωτών μας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε διάφορες πληροφορίες και γεγονότα τα οποία δεν γνωρίζαμε για τον τόπο μας. Ήταν μια πολύ ωραία γιορτή! Περιλάμβανε ακόμα τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου και παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα.
Αστέριος Κ., Δέσποινα Λ.Σ., Μαρίνα Σ.
Ακολουθεί η ταινία:

10 σχόλια:

  1. Ήταν μια ωραία γιορτή αλλά πιστεύω πως θα ήταν πιο ωραίο αν οι άνθρωποι από τους οποίους ακούσαμε την συνέντευξη ήταν εκεί ζωντανά μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ ότι αυτή η γιορτή ήταν από τις καλύτερες που έχει διοργανώσει το σχολείο.Σε αυτό συμβάλει περισσότερο,ότι είχαμε ζωντανές μαρτυρίες στην συγκεκριμένη περίπτωση από την Κ.Γκίκα και τον Κ.Χατζή οι οποίοι έζησαν την περίοδο της Ιταλοκρατίας.Μας διηγήθηκαν για την παιδική τους ηλικία,και μας συγκίνησαν ιδίως ο κ.Χατζής την στιγμή που θυμήθηκε ένα τραγούδι που το έλεγε ως παιδί.Εάν αυτά που ακούσαμε από αυτούς τους ανθρώπους τα βλέπαμε πιο ''επιστημονικά'' δεν θα τα καταλαβαίναμε και δεν θα δίναμε καν σημασία, ενώ σε αυτήν την περίπτωση που κάναμε εμείς τις δικές μας ερωτήσεις και πήραμε απαντήσεις απλές και τόσο αληθινές όλοι είχαν το ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηταν πράγματι υπέροχα!!
    Προσωπικά ηταν μια απο τις ωραιότερες (αν οχι η ωραιότερη) γιορτή σε αυτά τα 3 χρόνια που φοιτώ στο 7ο..
    Η ποιο συνγκινιτική στιγμή ηταν οταν ο Κ. Χατζής προσπάθησε να τραγουδίσει ενα πατριοτικό τραγούδι που τους είχαν μάθει στα παλιά χρόνια αλλά όταν προσπάθησε δάκρισε απο την συνγκίνιση που είχε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεωρώ, πως η συγκεκριμένη γιορτή ήταν μια από τις ωραιότερες που έχουν παρουσιαστεί σε σχολείο, διότι δεν ήταν όπως όλες οι άλλες που γίνονται κάθε χρόνο και που οι οποίες δεν διαφέρουν και τρομερά μεταξύ τους. Η συγκεκριμένη γιορτή που παρακολουθήσαμε την Τρίτη 6/3/12 ήταν πολύ ξεχωριστή από όλες τις άλλες και γιατί ήταν σχεδόν η μόνη φορά που στην αίθουσα εκδηλώσεων δεν επικρατούσε φασαρία κατά την διάρκεια της γιορτής αλλά και γιατί, πιστεύω ότι όλα τα παιδιά έμαθαν και κάτι για αυτήν την ξεχωριστή μέρα που γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 7 Μαρτίου. Βέβαια, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δύο πολύ αξιόλογοι άνθρωποι η Κ.Γκίκα και ο Κ.Χατζής, οι οποίοι βίωσαν εκείνα τα σκληρά χρόνια της Ιταλοκρατίας θέλησαν να μας μιλήσουν για τις εμπειρίες που τους έχουν μείνει στο μυαλό μέχρι και σήμερα. Τέλος, μέσα από αυτήν την συνέντευξη συνειδητοποίησα ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος ιστορία είναι να του την αφηγηθούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ζήσει οι ίδιοι εκείνη την περίοδο στην οποία αναφέρονται και με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σταύρος Διακοαναστασίου9 Μαρτίου 2012 στις 10:22 π.μ.

    Το γεγονός ότι ήταν μια διαφορετική γιορτή από τις προηγούμενες και για αυτό πιστεύω πως η γιορτή ήταν από τις καλύτερες που έχουν διοργανωθεί σε αυτά τα 20 χρόνια που λειτουργεί το σχολείο.Επίσης σε αυτό έχει συμβάλει ο ζήλος όλων εκείνων που την διοργάνωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η γιορτή ήταν πολύ ωραία αλλά λίγο μεγάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η γιορτή της 7ης Μαρτίου ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Βέβαια υπήρχε και η χορωδία, όπως σε κάθε γιορτή που μας ψυχαγώγησε. Πήραμε συνέντευξη από δύο ανθρώπους που έζησαν στην Ιταλοκρατία. Η διάρκειά της ήταν κάπως μεγάλη, αλλά αυτό δε με ενόχλησε καθόλου. Αντιθέτως θα ’θελα να ακούσω και άλλα πράγματα από αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και από άλλους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ιδίως με την κυρία Γκίκα, ήταν το γεγονός ότι θυμόταν όλα όσα συνέβησαν με μεγάλη λεπτομέρεια. Θυμάμαι, όταν τη ρωτήσαμε πως γίνεται να τα θυμάται όλα αυτά, εκείνη μας είπε ότι εκείνα τα γεγονότα ήταν τόσο έντονα που ακόμα κι αν θέλει κανείς, δεν μπορεί να τα ξεχάσει. Είμαι σίγουρη πως όλα αυτά που μας είπαν η κυρία Γκίκα και ο κύριος Χατζή, θα μείνουν στη μνήμη μας.
    Μέσα από αυτές τις δύο συνεντεύξεις οφεληθήκαμε και μάθαμε πράγματα που δε θα μπορούσε να μας τα διδάξει κανένα βιβλίο ιστορίας. Ελπίζω να γίνουν και στο μέλλον παρόμοιες γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η γιορτή του σχολείου μας ήταν πολύ ωραία,διότι παρακολουθήσαμε δύο ανθρώπους την Κ.Γκίκα και τον Κ.Χατζή οι οποίοι βίωσαν τα χρόνια της Ιταλοκρατίας.Αλλά τα δύο βιντεάκια που παρακολουθήσαμε κράτησαν αρκετή ώρα και τα παιδιά προς το τέλος άρχισαν να κουράζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η γιορτή της 7ης Μαρτίου ήταν από τις καλύτερες που παρακολούθησα ποτέ μου(ίσως και η καλύτερη γιορτή που παρακολούθησα).Θα συμφωνήσω με την Μαρίνα Σταύρου πως θα ήταν πιο ωραία αν ήταν κοντά μας η κυρία Γκίκα και ο κύριος Χατζής.Ακόμη τα παιδιά άρχισαν να βαριούνται προς το τέλος και συγκεκριμένα στους παραδοσιακούς χορούς.
    Συγχαρητήρια στα παιδιά που πήραν μέρος στην γιορτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετική γιορτή! Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες που την προετοίμασαν και ένα μεγάλο μπράβο στην καθηγήτρια που καθοδήγησε και ενέπνευσε την όλη διοργάνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή