Στην 4η ενότητα του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας μεταξύ άλλων εξετάζεται το θέμα της ευρείας χρήσης λέξεων ελληνικής προέλευσης σε άλλες γλώσσες. Η μαθήτρια του Γ1 Μ.Σ. έκανε μια μικρή έρευνα για την ισπανική γλώσσα και την παρουσιάζουμε παρακάτω.
Έχει διαπιστωθεί πως η Ελληνική γλώσσα έχει δανείσει πολλές από τις λέξεις της σε πολλές γλώσσες και μια από αυτές είναι και η Ισπανική. Ένας ισπανός καθηγητής (Ροδρίγθεζ Αδράδος) μίλησε για την κρυφοελληνική, για να εξηγήσει πως η Ελληνική γλωσσική και η λεξιλογική επιρροή συνεχίζει να είναι ζωντανή στις σύγχρονες γλώσσες, αποτελώντας την βάση ενός διεθνούς λεξιλογίου σε όλες. Ένα σημαντικό μέρος του λεξιλογίου της Ισπανικής γλώσσας είναι προϊόν δανεισμού από την ελληνική. Ένα γνωστό Ισπανικό λεξικό (Raices griegas del lexico castellano, medico y cientifico) με ρίζες ελληνικής γλώσσας περιέχει 28.000 ελληνικές λέξεις. Όπως και στις άλλες γλώσσες το ελληνικό λεξιλόγιο στα Ισπανικά ανήκει ιδιαίτερα στην λόγια και επιστημονική γλώσσα, στις ακόλουθες κατηγορίες: γραμματική, λογοτεχνία, φιλολογία, πολιτική, τέχνες, εκπαίδευση, φιλοσοφία, τεχνολογία, θεολογία, εκκλησία και επιστήμες. Η επίδραση της ελληνικής γλώσσας είναι φανερή επίσης στα προθήματα (π.χ ana-, epi-, peri-,tele-, pros-, sin-, κ.α ), επιθήματα(π.χ -ismo, -itis, -ma, -sis, -terio) και άλλα μορφολογικά στοιχεία της ελληνικής. Έτσι βλέπουμε πως η Ελληνική γλώσσα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό της Ισπανικής γλώσσας όπως πολλών άλλων, όπως π.χ. της αγγλικής (ένα κατάλογο με λέξεις ελληνικής προέλευσης στην αγγλική γλώσσα μπορεί κανείς να δει εδώ )
Πηγή: http://www.odeg.gr/html/8_77/681.pdf
Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό, δεν περίμενα πως η ελληνική γλώσσα έχει προσφέρει τόσα πολλά, όχι μόνο στην ισπανική αλλά και σε άλλες γλώσσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πως η κουλτούρα μας έχει επηρεάσει πολλές χώρες. Αυτό με κάνει να πιστεύω πως και εμείς οι ίδιοι πρέπει να την κρατάμε όσο μπορούμε πιο γνήσια και όχι να τη ξεχνάμε.
28.000 ελληνικές λέξεις? απίστευτο!! Γενικά, έχουμε δανείσει και έχουμε δανειστεί λέξεις από πολλές χώρες. Αυτό είναι καλό, γιατί εμπλουτίζουμε την Ελληνική γλώσσα και με αυτόν τον τρόπο δεν θα ''πεθάνει'' ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνώριζα πως η Ελληνική γλώσσα έχει δανείσει πολλές λέξεις της σε άλλες γλώσσες αλλά δεν περίμενα πως θα ήταν τόσο πολλές.
Κ.Κ. Γ'1 (2012-2013)