Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

25η Μαρτίου 2013 Επέτειος 108 ετών από την ίδρυση του Γυμναστικού Συλλόγου "Διαγόρα"


. Αύριο, 25η Μαρτίου 2013, συμπληρώνονται 108 χρόνια από την ίδρυση του Γυμναστικού Συλλόγου Διαγόρα. «[Ήταν] Είναι απόγευμα της 25ης Μαρτίου του 1905 […] Οι παριστάμενοι σιωπηλοί και με δακρυσμένα μάτια ακούουν την εισήγησιν από τον αείμνηστον Δημήτριον Αναστασιάδην και από άλλους τινάς και κατόπιν ορκίζονται επί του ιερού Ευαγγελίου ότι θα εργασθώσι με μυστικότητα και φρόνησιν δια την ελευθερίαν της Πατρίδος, ότι τον κύριον αυτόν σκοπόν του Σωματείου θα περικαλύπτωσι δια της καλλιέργειας του αθλητισμού και ότι θα προσπαθήση έκαστος να μυή δια τον ιερόν σκοπόν πρόσωπα κατάλληλα και με θάρρος προς πάσαν αυτοθυσίαν", σύμφωνα με την αφήγηση του Γεώργιου Θ. Γεωργιάδη"(Πηγή: Μ. Δ. Παπαϊωάννου(1983), Διαγόρας-Γυμναστικός Σύλλογος Διαγόρας). Στο πλαίσιο της λειτουργίας του συλλόγου καλλιεργήθηκε η «διαγορική ιδέα», που συνίστατο όχι μόνο στην καλλιέργεια του αθλητισμού, αλλά κυρίως στην πνευματική και εθνική εξύψωση της τοπικής κοινωνίας και στην προετοιμασία της για την ενσωμάτωση με την Ελλάδα. Τιμώντας το σύλλογο αυτό με την εξαιρετικά σημαντική προσφορά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Ροδίων σε όλες τις ιστορικές περιόδους, διαλέξαμε να παρουσιάσουμε σήμερα ένα κομμάτι της ιστορίας του,που αφορά τη δράση του κατά την Ιταλοκρατία. Την εργασία προετοίμασε και παρουσίασε στο σχολείο η ομάδα τοπικής ιστορίας στις 7 Μαρτίου, κατά τη γιορτή για την επέτειο της Ενσωμάτωσης. Πρόκειται για εργασία που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδ/νήσου

9 σχόλια:

  1. Ο αθλητικός σύλλογος ΔΙΑΓΟΡΑΣ κατά την γνώμη μου περιέχει μια ιστορία η οποία έχει μείνει στις καρδιές των Ροδίων.Σπουδαία δουλειά !!!
    Α.Κ
    Β΄1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή δουλειά.Συγχαρητήρια στα παιδιά!

    Π.Λ και Κ.Κ
    Γ 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απίστευτη παρουσίαση. Ο αθλητικός σύλλογος "Διαγόρας" κατά την γνώμη μας πρέπει να τιμηθεί για όλες τις φορές που μας έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια.
    Ε.Β
    Κ.Μ
    Γ'1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία παρουσίαση για ένα τόσο σημαντικό σύλλογο...!!!! Μαρία Φ. Γ'1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο αθλητικός σύλλογος ΔΙΑΓΟΡΑΣ έχει τρομερή ιστορία και έχει κάνει καταπληκτική δουλειά σε κοινωνικά θέματα καθώς και πολιτιστικά. Χαίρομαι που υπάρχει μέχρι και σήμερα.
    Επίσης η παρουσίαση ήταν πολύ καλή και με πολλές ιστορικές πηγές,οι οποίες μας έδειξαν την μεγάλη ιστορία του συλλόγου.
    Συγχαρητήρια!
    Κ.Κ κ' Φ.Μ. Γ'1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο αθλητικός σύλλογος ΔΙΑΓΟΡΑΣ έχει προτρέψει πολλά παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Έχει σημαντική προσφορά σε όλους τους Ροδίτες.
    Ε.Ζ Χ.Τ Γ'1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Διαγόρας κατά την προσωπική μου άποψη είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο νησί της Ρόδου.Με το παρελθόν που έχει και το παρόν το ποιο θα δημιουργήσει,μια μέρα θα πάει αρκετά ψηλά.Τ.Α Γ΄1




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο αθλητικός σύλλογος Διαγόρας είναι από τους αρχαιότερούς στην Ελλάδα και ιδρύθηκε το 1904 με σκοπό την άθληση των Ελλήνων τις σκλαβωμένης Δωδεκανήσου!!
    Β.Κ,Δ.Σ
    Γ΄1

    ΑπάντησηΔιαγραφή