Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η ομάδα τοπικής ιστορίας σήμερα στο Μαντράκι

Συγχαρητήρια στα παιδιά της ομάδας τοπικής Ιστορίας, που έλαβαν μέρος σήμερα στο παιχνίδι, ακολουθώντας τα ίχνη του πολιτισμού στο Μαντράκι! Ήταν μια δραστηριότητα  των Σχολικών Δραστηριοτήτων και των RICHes, στην οποία συμμετείχαν ομάδες παιδιών από διάφορα σχολεία της Ρόδου. Μέσα από μια διασκεδαστική εξερεύνηση τα παιδιά περιηγήθηκαν στο Μαντράκι και έμαθαν πολλά για τα κτήρια της Ιταλοκρατίας. Οι επιδόσεις τους άριστες: 42 σωστές απαντήσεις στις 42! Μπράβο παιδιά! Περισσότερες φωτογραφίες εδώ 

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οι μαθητές μας μελετούν την τοπική ιστορία και προετοιμάζονται για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας πολιτιστικής κληρονομιάς (18/4)



Δημόσια κτήρια κατά την εποχή της ιταλοκρατίας στο from Loukia Orfanou
Με αφορμή τη συμμετοχή της ομάδας τοπικής ιστορίας του σχολείου μας στις 18 Απριλίου στο διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα: «Ανακαλύπτω τα Ίχνη του πολιτισμού στο Μαντράκι», που διοργανώνεται από το τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό RICHeS (Rhodes international culture and heritage society) στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει ορισθεί από την UNESCO και το ΙCOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών)παρουσιάζεται η εργασία μας με θέμα: "Η πολιτική του λίθου: Δημόσια κτήρια στο κέντρο της Ρόδου (Μαντράκι)" που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος τοπικής ιστορίας και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ας ξαναθυμηθούμε το ποιος, τι,  πότε,  πώς και γιατί  για τα ίχνη του πολιτισμού στο Μαντράκι τιμώντας την τόσο σημαντική πολιτιστική κληρονομιά μας.

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Φιλιά εις τα παιδιά

Την Πέμπτη, 4 Απριλίου και ώρα 18.30,  στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου προβάλλεται το πολυβραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Β. Λουλέ Φιλιά εις τα παιδιά, από το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου"Θέασις" και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου. Το έργο δομείται με βάση τις προφορικές μαρτυρίες πέντε αφηγητών, που βίωσαν τη γερμανική κατοχή ως παιδιά εβραϊκών οικογενειών σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. 
Ας το παρακολουθήσουμε ως συνέχεια στο μάθημα της Λογοτεχνίας, όπου μελετήσαμε Το ημέρολόγιο της Άννας Φρανκ και είδαμε την ταινία La vita e bella