Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Συμμετοχή του σχολείου μας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 27/9/2013 με θέμα : Τα πρόσωπα του χρόνου.

Το σχολείο μας συμμετέχει  στις εκδηλώσεις  για τον  εορτασμό των  Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  στις 27/9/2013 με θέμα: "Πρόσωπα του χρόνου". Ένα τμήμα της Α ΄ τάξης  θα  λάβει μέρος  στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με θέμα: " Παιχνίδια για  το χρόνο" που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  και η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. 
Περιμένουμε με αγωνία και μεγάλη χαρά!
Θα αφήσουμε τα σχόλιά μας εδώ!

Συμμετοχή του σχολείου μας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 27/9/2013


Το σχολείο μας συμμετέχει  στις εκδηλώσεις  για τον  εορτασμό των  Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  στις 27/9/2013 . Ένα τμήμα της Γ΄ τάξης  θα επισκεφθεί  το εργοτάξιο του Σχολείου της πλατείας Κλεοβούλου (γνωστού  ως Μουσουλμανικού)  στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο : " Όταν σταμάτησε ο χρόνος " που διοργανώνει η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Γραφείο της Επιτροπής παρακολούθησης Έργων του Υπουργείο Πολιτισμού στα μνημεία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου. Κατά την επίσκεψη στο εργοτάξιο θα ενημερωθούμε  για τις αναστηλωτικές εργασίες από τους υπεύθυνους του έργου και την ομάδα εργασίας που αποτελείται από αρχαιολόγους, μηχανικούς, συντηρητές έργων τέχνης και τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης. 


                                                                      Το σχολείο της πλατείας Κλεοβούλου κτίστηκε σε δύο φάσεις, το 1876 κατασκευάστηκε ένα πιο περιορισμένων διαστάσεων διώροφο κτίσμα και το 1898, οπότε χρονολογείται σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται πάνω από την είσοδό του,το σημερινό νεοκλασικής μορφής κτίριο. 

Επίκεντρο του προγράμματος που θα παρακολουθήσουμε είναι  το ιστορικό γεγονός της ανατίναξης της πυρίτιδας στον Ναό του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών που βρισκόταν απέναντι από το Παλάτι του Μ. Μαγίστρου, το 1856 προκαλώντας αλλαγή  στο πρόσωπο της μεσαιωνικής πόλης. Την μεγάλη αυτή καταστροφή που σημάδεψε ανεξίτηλα τη μορφή της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου επισφράγισε τα επόμενα χρόνια η οικοδόμηση ενός σημαντικού κτιρίου που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής του,του β’ μισού του 19ου αι. Το νεοκλασικό Σχολείο της πλατείας Κλεοβούλου κτισμένο ακριβώς πάνω στον τεράστιο κρατήρα της ανατίναξης εντάχθηκε  στο κοινωφελές ίδρυμα του Τεμένους Σουλεϊμάν      (Ιμαρέτ-πτωχοκομείο,Σχολείο, Βιβλιοθήκη,Χουρμαλί Μεντρεσσές-Ιεροδιδασκαλείο και Ρολόι ) ως ένα άρτιο εκπαιδευτικό  ίδρυμα της εποχής του. Κτίστηκε σε δύο φάσεις ,το 1876 κατασκευάστηκε ένα πιο περιορισμένων διαστάσεων διώροφο κτίσμα και το 1898, οπότε χρονολογείται σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται πάνω από την είσοδό του ,το σημερινό νεοκλασικής μορφής κτίριο.Στη σημερινή μορφή έχει τροποποιηθεί η διαμόρφωση της ανατολικής αυλής του Σχολείου προκειμένου στην ΒΑ γωνία της να αναδειχθούν  τα σωζόμενα ερείπια της εκκλησίας του αγίου Ιωάννη, που αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν ανασκαφικά από το 1991 μέχρι το 1995. 
(Απόσπασμα από  κείμενο που έχει συντεθεί για το πρόγραμμα από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Τεχνικό Γραφείο της Επιτροπής παρακολούθησης Έργων του Υπουργείο Πολιτισμού στα μνημεία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου). 
Μετά την επίσκεψη θα αφήσουμε τα σχόλιά μας εδώ.




Συμμετοχή του σχολείου μας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς , στις 27/9/2013


Το σχολείο μας συμμετέχει  στις εκδηλώσεις  για τον  εορτασμό των  Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  στις 27/9/2013 . Ένα τμήμα της Γ΄ τάξης  θα επισκεφθεί  το εργοτάξιο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου  στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο "Οι μαΐστορες του χρόνου" που οργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου σε συνεργασία με το Τεχνικό Γραφείο της Επιτροπής παρακολούθησης Έργων του Υπουργείο Πολιτισμού στα μνημεία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έκθεση φωτογραφίας και προβολή βίντεο με θέμα "Οι μαΐ.στορες του χρόνου", καθώς και  επίδειξη των τεχνικών εργασιών από τους ειδικευμένους εργατοτεχνίτες των συνεργείων. 

 

    Ο προμαχώνας  με  τον  περίφημο κήπο του Μεγάλου Μαγίστρου βρίσκεται στα βόρεια του Παλατιού, στο ψηλότερο σημείο του λόφου που δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι.  Εκεί και κατά την αρχαιότητα υπήρχαν σημαντικές μνημειακές διαμορφώσεις  της πόλης, πιθανότατα το ιερό του Ήλιου  όπου  ορθωνόταν και ο Κολοσσός. 

Μετά την επίσκεψη θα αφήσουμε  τα σχόλιά μας εδώ.
Ας προετοιμαστούμε για την επίσκεψη διαβάζοντας και τα ακόλουθα   στοιχεία που αφορούν την ιστορία του χώρου. " Ο προμαχώνας  με  τον  περίφημο κήπο του Μεγάλου Μαγίστρου βρίσκεται στα βόρεια του Παλατιού, στο ψηλότερο σημείο του λόφου που δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι. Εκεί και κατά την αρχαιότητα υπήρχαν σημαντικές μνημειακές διαμορφώσεις  της πόλης, πιθανότατα το ιερό του Ήλιου  όπου  ορθωνόταν και ο Κολοσσός. Ο μεσαιωνικός προμαχώνας, που ενσωμάτωσε τα υπολείμματα αρχαίων κατασκευών, είχε μία πανίσχυρη πλατφόρμα πυροβολικού και μία στοά με 5 τετράγωνες κανονιοθυρίδες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του-γνωστή ως «πυροβολαρχία»- που προστάτευε το λιμάνι Μανδράκι,τον ανατολικό μώλο του και το φρούριο του αγίου Νικολάου. Στις περιγραφές  της πολιορκίας του 1480 αναφέρεται ως ένα από τα ισχυρότερα σημεία της οχύρωσης. Το μεσαιωνικό οχύρωμα επεκτάθηκε  σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους γύρω από τον ογκώδη Ακρόπυργο του πρωτοβυζαντινού φρουρίου του 7ου μ.Χ αι. Στην ΒΑ γωνία του βρίσκεται ο «πύργος της πυροβολαρχίας», συμπαγής τετράγωνος «πύργος-προμαχώνας» με επάλξεις και κυλινδρικό πυργίσκο, ο οποίος έχει ανακατασκευαστεί κατά την ιταλοκρατία. Η σημερινή διαμόρφωση των βοηθητικών χώρων κατά μήκος της δυτικής και της βόρειας πλευράς του προμαχώνα, που περιελάμβαναν στάβλους και ταΐστρες των αλόγων του παλατιού, επίσης ανάγεται  στην ιταλοκρατία. Τότε κατεδαφίστηκε το νεοκλασικό κτίριο του στρατιωτικού Νοσοκομείου της Οθωμανικής περιόδου, που κατελάμβανε σχεδόν το σύνολο του προμαχώνα". (Απόσπασμα από το κείμενο που έχει συντεθεί για το πρόγραμμα). 


Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Σαρανταπέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες...

Πετρόκτιστα γεφύρια της Ελλάδας: με αφορμή τη διδασκαλία του δημοτικού τραγουδιού Του Γεφυριού της Άρτας, ας θαυμάσουμε, ας παρατηρήσουμε, ας προβληματιστούμε και ας συζητήσουμε: για τις συνθήκες που επέβαλλαν την κατασκευή των γεφυριών, για τις δυσκολίες κατασκευής τους και για τη σημασία που είχε για την ευρύτερη περιοχή το χτίσιμο ενός γεφυριού. Ας προσπαθήσουμε δηλαδή, να προσεγγίσουμε κάπως το δίλημμα του Πρωτομάστορα...