Το σχολείο μας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 27/9/2013 . Ένα τμήμα της Γ΄ τάξης θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του Σχολείου της πλατείας Κλεοβούλου (γνωστού ως Μουσουλμανικού) στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο : " Όταν σταμάτησε ο χρόνος " που διοργανώνει η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου σε
συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Γραφείο της
Επιτροπής παρακολούθησης Έργων του Υπουργείο Πολιτισμού στα μνημεία της
Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου. Κατά την επίσκεψη στο εργοτάξιο θα ενημερωθούμε για τις αναστηλωτικές εργασίες από τους υπεύθυνους του έργου και την ομάδα εργασίας που αποτελείται από αρχαιολόγους, μηχανικούς, συντηρητές έργων τέχνης και τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης.
Το σχολείο της πλατείας Κλεοβούλου κτίστηκε σε δύο φάσεις, το 1876 κατασκευάστηκε ένα πιο περιορισμένων διαστάσεων διώροφο κτίσμα και το 1898, οπότε χρονολογείται σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται πάνω από την είσοδό του,το σημερινό νεοκλασικής μορφής κτίριο.
Επίκεντρο του προγράμματος που θα παρακολουθήσουμε είναι το ιστορικό γεγονός της ανατίναξης της πυρίτιδας στον Ναό του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών που βρισκόταν απέναντι από το Παλάτι του Μ. Μαγίστρου, το 1856 προκαλώντας αλλαγή στο πρόσωπο της μεσαιωνικής πόλης. Την μεγάλη αυτή καταστροφή που σημάδεψε ανεξίτηλα τη μορφή της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου επισφράγισε τα επόμενα χρόνια η οικοδόμηση ενός σημαντικού κτιρίου που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εποχής του,του β’ μισού του 19ου αι. Το νεοκλασικό Σχολείο της πλατείας Κλεοβούλου κτισμένο ακριβώς πάνω στον τεράστιο κρατήρα της ανατίναξης εντάχθηκε στο κοινωφελές ίδρυμα του Τεμένους Σουλεϊμάν (Ιμαρέτ-πτωχοκομείο,Σχολείο, Βιβλιοθήκη,Χουρμαλί Μεντρεσσές-Ιεροδιδασκαλείο και Ρολόι ) ως ένα άρτιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της εποχής του. Κτίστηκε σε δύο φάσεις ,το 1876 κατασκευάστηκε ένα πιο περιορισμένων διαστάσεων διώροφο κτίσμα και το 1898, οπότε χρονολογείται σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται πάνω από την είσοδό του ,το σημερινό νεοκλασικής μορφής κτίριο.Στη σημερινή μορφή έχει τροποποιηθεί η διαμόρφωση της ανατολικής αυλής του Σχολείου προκειμένου στην ΒΑ γωνία της να αναδειχθούν τα σωζόμενα ερείπια της εκκλησίας του αγίου Ιωάννη, που αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν ανασκαφικά από το 1991 μέχρι το 1995.
(Απόσπασμα από κείμενο που έχει συντεθεί για το πρόγραμμα από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Τεχνικό Γραφείο της Επιτροπής παρακολούθησης Έργων του Υπουργείο Πολιτισμού στα μνημεία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου).
Μετά την επίσκεψη θα αφήσουμε τα σχόλιά μας εδώ.
περάσαμε καλά και μάθαμε να γράφουμε στα βυζαντινά τα νούμερα και θέλουμε να ξανάπαμε. Κ.Κ,Κ.Α Α'2
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου έκανε εντύπωση η αρχιτεκτονική του σχολείου, η συμμετρία του κτιρίου.Μαριλένα Π.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα με εντυπωσίασε η αρχιτεκτονική του κτιρίου.Επίσης η ιστορία του ήταν συγκινητική. Πριν γίνει σχολείο ήταν ναός και εξαιτίας ενός κεραυνού που είχε σαν συνέπεια να εκραγεί η πυρίτιδα,καταστράφηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική Κ.