Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου στο σχολείο μας!

Την Πέμπτη, 29 Μαρτίου, είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε για λίγο στο σχολείο μας, στη Σχολική Βιβλιοθήκη,  το συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου. Μια ομάδα μαθητριών/ών της Γ΄ τάξης,  που είχε ασχοληθεί με το έργο του και κυρίως με το βιβλίο του Στη Διαπασών, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον αγαπημένο συγγραφέα για το βιβλίο, τη συγγραφή αλλά και για άλλα θέματα που προβληματίζουν τα παιδιά σήμερα. Μας εξέπληξε ευχάριστα με την οικειότητα και τον αυθορμητισμό του, με την άνεση με την οποία κατάφερε να κερδίσει τους μαθητές από το πρώτο λεπτό. Τον ευχαριστούμε θερμά και από αυτή τη θέση και τον περιμένουμε να ξαναέρθει!

Ας ακούσουμε όμως τι λένε οι μαθήτριες/ες:

Βιόλα Ζ.
Την Πέμπτη 29 / 3 ήρθε στο σχολείο μας ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο οποίος μας μίλησε για το βιβλίο του Στη Διαπασών. Μας είπε ότι την ιδέα να γράψει αυτό το βιβλίο τη βρήκε όταν άκουσε για έναν διαγωνισμό βιβλίου που είχε σχέση με την μουσική. Έτσι ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό. Για να γράψει το βιβλίο του πήρε περίπου ενάμισυ μήνα. Δεν τον δυσκόλεψε η συγγραφή του βιβλίου, αλλά η μουσική και πώς αυτή θα συνδεόταν με το κάθε κεφάλαιο. Ήθελε τα τραγούδια να είναι διαχρονικά για να μη θυμίζουν μια συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι συνάντησε μέσω Facebook ένα παιδί ακριβώς όπως ο ήρωας του βιβλίου, ο Θανάσης. Είχε και αυτός προβλήματα με το σχολείο και το χειρότερο, ό,τι κακό συνέβαινε αυτός τη πλήρωνε.
Ο κ. Παπαθεοδώρου ήταν πολύ φιλικός, μιλούσε τη γλώσσα μας, μας καταλάβαινε. Δε φοβόταν να χρησιμοποιήσει ' κακές ' λέξεις και αυτό φαίνεται και μέσα από το βιβλίο του. Ενθουσιάστηκε πολύ με το blog μας, γι' αυτό και ήθελε να μας συναντήσει από κοντά. Μας μίλησε για πράγματα που μας απασχολούν, όπως για παράδειγμα τη φιλία. Μας είπε ότι χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η κτητικότητα. Θέλουμε ο φίλος μας να είναι μόνο δικός μας και κανενός άλλου. Ακόμη μας είπε ότι για να' ναι κάποιος ευτυχισμένος πρέπει να' ναι καλά με τον εαυτό του. Ένα ακόμη πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν έχει διαβάσει ποτέ βιβλίο του από την αρχή ως το τέλος. Αυτό μας είπε ότι το κάνει επειδή βασίζεται περισσότερο στον αυθορμητισμό και λιγότερο στη λογοτεχνική ικανότητα. Η συνάντησή μας ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Ελπίζω να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να γνωρίσω τόσο αξιόλογους ανθρώπους.

Μαρίνα Στ.
Σήμερα απολαύσαμε μια πολύ ωραία συνάντηση με το συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου στο σχολείο μας. Μας έλυσε πολλές απορίες που είχαμε σε ό,τι αφορά την συγγραφή του βιβλίου του “Στη Διαπασών”, αλλά μας έδωσε και πολλές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες καταστάσεις, που μας δυσκολεύουν στην ζωή μας. Κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση ήταν ο αυθορμητισμός που είχε. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία μια και πολλοί από εμάς, αν όχι όλοι, δεν είχαμε συναντήσει προσωπικά κανέναν συγγραφέα. 

Σταύρος Δ.
Η συνάντηση με τον συγγραφέα Β.Παπαθεοδώρου ήταν μια ωραία εμπειρία, γιατί μας έλυσε πολλές απορίες για θέματα που αφορούν στα βιβλία του αλλά και γενικές ερωτήσεις, όπως πώς αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, από πού εμπνέεται για τα βιβλία κ.ά.

Χριστίνα Ζ.
Η συνάντησή μας με τον συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου, ήταν πάρα πολύ ωραία. Ο τρόπος που μιλάει είναι πολύ κοντά στους νέους, με προθυμία μας απαντούσε σε κάθε απορία. Μου έκανε εντύπωση και μου άρεσε το παράδειγμα που παρομοίαζε τον πραγματικό φίλο με έναν τοίχο, δηλ. πάνω σε έναν τοίχο μπορείς να στηριχτείς, σε προστατεύει π.χ αέρας, βροχή. Αν νευριάσεις λίγο, μπορεί να τον χαράξεις, αλλά αν θυμώσεις πολύ, μπορεί να τον διαλύσεις... Επίσης μου άρεσε που ήταν φιλικός μαζί μας.

Μάρκος Στ.
Η συνάντηση με τον κ. Βασίλη Παπαθεωδώρου, συγγραφέα κυρίως νεανικών βιβλίων, ήταν αρκετά επιμορφωτική και ενδιαφέρουσα. Μας μίλησε για τα βιβλία που έχει γράψει, και συγκεκριμένα από πού έχει εμπνευστεί τους ήρωες των βιβλίων του και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει. Μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές, μια από τις σημαντικότερες πιστεύω ήταν το να διαχειριζόμαστε σωστά τα προβλήματα μας, ώστε να μην ‘μιζεριάζουμε’. Μπορώ να πω ότι όλοι είχαμε σχετικά άγχος για την επίσκεψη ενός τόσου σπουδαίου συγγραφέα και κάνεις δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο κοντά με εμάς, όχι στην ηλικία, αλλά στην ΄γλώσσα’, τη νεανικότητα και τις απόψεις.

Γραμματική Λ.
Την Πέμπτη 29/3/12 στο σχολείο μας ήρθε ο κ. Βασίλης Παπαθεοδώρου. Ο συγγραφέας αυτός μου έκανε μεγάλη εντύπωση, διότι είναι ένας άνθρωπος πολύ ανοιχτός, συμπαθητικός και πολύ κοντά στο εφηβικό κοινό. Ο κ. Παπαθεοδώρου μας μίλησε για πολλά πράγματα τα οποία αφορούν τόσο στην συγγραφή όσο και στην πορεία του για να φτάσει ως εδώ που βρίσκεται τώρα. Από τα λόγια του κατάλαβα ότι είναι από τους ανθρώπους που σέβονται την άποψη του άλλου, διότι μας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει άμα το σχόλιο που θα του κάνει κάποιος είναι αρνητικό ή θετικό, γιατί και αρνητικό να είναι θα του μείνει σαν μάθημα για την επόμενη φορά που θα γράψει ένα νέο βιβλίο. Επίσης, μας είπε ότι για να γίνει κάποιος συγγραφέας θα πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει, να είναι αφοσιωμένος, να έχει το ταλέντο για να το πετύχει σε υψηλό βαθμό και να είναι κατά κάποιο τρόπο αυθόρμητος τύπος. Μετά την συνάντηση μας με τον κ. Παπαθεοδώρου συνειδητοποίησα ότι όλο αυτό το πακέτο το έχει και γι’ αυτό είναι και ένας πετυχημένος για έμενα συγγραφέας. Παράλληλα, του αρέσει να μπαίνει στο λογαριασμό που έχει στο facebook και να συνομιλεί με παιδιά τα οποία βρίσκονται στην περίοδο της εφηβείας και να ακούει τα παράπονα και τα προβλήματα τους για διάφορα ζητήματα. Τέλος, μας συμβούλεψε για πολλά πράγματα, τα οποία και ο ίδιος μικρός τα είχε περάσει και για πράγματα τα οποία και ο ίδιος τα έκανε μικρός ή και τα κάνει μέχρι και σήμερα και παραδέχεται το λάθος του. Είναι από τις λίγες φορές που έχω ακούσει έναν συγγραφέα να μιλάει με αυτόν τον τρόπο στα παιδιά και μου άρεσε πάρα πολύ και ελπίζω πολλοί συγγραφείς που θα προκύψουν στο μέλλον να είναι τόσο ανοιχτόμυαλοι και θετικοί άνθρωποι, όπως ο κ. Παπαθεοδώρου.

Κωστούλα Κ.
Η συνάντηση με τον κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ο συγγραφέας ήταν πολύ φιλικός και πρόθυμος να μας μιλήσει. Μου έκανε εντύπωση το πόσο αυθόρμητος και ευγενικός ήταν. Δεν ήταν ένας τυπικός συγγραφέας και δεν είχε πρόβλημα να μιλήσει στη γλώσσα μας. Μου άρεσε αυτό που είπε για την αλλαγή των ανθρώπων: προς το χειρότερο είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε, αρκεί να αφεθούμε, ενώ προς το καλύτερο είναι πολύ δύσκολο, γιατί χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ. Κάτι άλλο που με εντυπωσίασε είναι που ποτέ ο κ. Παπαθεοδώρου δεν διαβάζει το βιβλίο του από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο συγγραφέας μας μίλησε για διάφορα θέματα που μας αφορούν, και για τον τρόπο που γράφει τα βιβλία του. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και θα μου άρεσε να ξανασυναντούσα ένα τόσο ζεστό και οικείο καλλιτέχνη.
Για περισσότερες φωτογραφίες επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

3 σχόλια:

  1. Μέλπα,φαίνεται ότι ο Βασίλης "έσκισε" για άλλη μία φορά!Χαίρομαι που άρεσε σε όλους σας τόσο πολύ! σ'εμάς ήρθε για 3η φορά και απ΄ότι φαίνεται θα τον έχουμε μία φορά το χρόνο! Μακάρι να κάνουμε και μία ακοινή συνάντηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αιμιλία, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χάρη σε σας και σας ευχαριστούμε. Πολύ ωραία ιδέα η συνάντηση, ίσως και πάνω σε μια κοινή δραστηριότητα.

      Διαγραφή
  2. Ο κ. Βασίλης Παπαθεοδώρου ήταν ο πρώτος άντρας συγγραφέας που γνώρισα και θα έλεγα ότι η εντύπωση που μου άφησε ήταν πάρα πολύ καλή! Ο λόγος της επίσκεψης του; Ο ενθουσιασμός για τα σχόλια μας στο blog! Μας είπε από εμπειρία του ότι στο βιβλίο του "Στη διαπασών" ταυτίζονται περισσότερο μαθητές "ζωηροί", ενώ μπορεί να μην αρέσει και να μην αγγίξει καθόλου τους "καλούς" μαθητές. Τον κολάκευσε και του άρεσε απ' ότι μας είπε που το βιβλίο του είχε απήχηση στους νέους! Όμως ο κ. Βασίλης, μετά από δικές μας ερωτήσεις μας μίλησε και για άλλα πράγματα. Όταν τον ρωτήσαμε την γνώμη του για την φιλία μας έδωσε το εξής παράδειγμα:"Η φιλία είναι ένας τοίχος που μας προστατεύει, άλλοτε τον καταστρέφουμε άλλοτε τον χαράζουμε και στο τέλος μένουμε απροστάτευτοι". Επίσης μας είπε ότι η κατάσταση της Ελλάδας τον επηρέασε και το επόμενο βιβλίο του βασίζεται πάνω σε αυτό το θέμα. Ακόμα στην ερώτηση ενός παιδιού εάν από μικρός ήθελε να γίνει συγγραφέας απάντησε: "Κάθε άνθρωπος έχει μια κλίση αρκεί να την βρει νωρίς. Δεν ήταν όνειρο μου από μικρός να γίνω συγγραφέας, μου προέκυψε απότομα!" Σπούδασε μηχανικός αλλά όπως μας είπε αυτό τον επάγγελμα τον έχει επηρεάσει στο γράψιμο του και ιδιαίτερα στην δομή των βιβλίων του. Βασίζεται όπως μάθαμε περισσότερο στον αυθορμητισμό του παρά στην λογοτεχνική του ικανότητα. Δεν τον νοιάζουν οι κριτικές προσώπων που δεν τους έχει δώσει το δικαίωμα για να τον κριτικάρουν, όμως τον ενδιαφέρει πολύ η άποψη των δικών του προσώπων. Είναι ένας άνθρωπος συμπαθητικός, αυθόρμητος, που μιλάει την "γλώσσα των νέων" και αυτό μου άρεσε πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή