Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα για τη στάση των μαθητών απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές προκαταλήψεις.

Η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας μας για τη Γ΄τάξη, χωρίς σχόλια.
 Τη  νέα χρονιά θα δημοσιευτούν και οι υπόλοιπες εργασίες. Σχολιάστε την παρουσίαση και τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τουρνουά Βόλεϋ σήμερα στην αυλή μας!

 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε σήμερα το τουρνουά βόλεϋ στο σχολείο μας! Μπράβο στα παιδιά, μπράβο και στους διοργανωτές!

Έρευνα για τη στάση των μαθητών απέναντι στις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις.

Με αφορμή και πάλι τηνενότητα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ΄Γυμνασίου κάνουμε μία έρευνα για τη  στάση  των μαθητών του σχολείου μας  απέναντι στις κοινωνικές και τις φυλετικές προκαταλήψεις χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το ερευνητικό  ερωτηματολόγιο που προτείνεται στο σχολικό εγχειρίδιο (βιβλίο του μαθητή). Αφού επεξεργαστούμε στατιστικά τις απαντήσεις με τη βοήθεια υπολογιστικού φύλλου και γραφημάτων,  θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς  μας χρησιμοποιώντας και το λογισμικό παρουσίασης prezi. Πολύτιμη βοήθεια για το πώς δημιουργούμε παρουσιάσεις με  αυτό το λογισμικό προσφέρει  βίντεο που έχει φτιαχτεί από τον καθηγητή Βασίλη Χριστινάκη,  μαθηματικό Ειδικής Αγωγής. Ευκαιρία, λοιπόν να διερευνήσουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα αυτού του λογισμικού παρουσιάζοντας τις εργασίες μας. 

Recherche about racial and social discrimination among the students of the 7th Junior Hirgh School of Rhodes. from Loukia Orfanou
H ίδια παρουσίαση με το λογισμικό παρουσίασης prezi.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Γυρίζουμε τα πληκτρολόγιά μας στα ελληνικά!


Παιδιά, τώρα στις διακοπές των Χριστουγέννων, που θα έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, φροντίστε να εξασκηθείτε στα ελληνικά στα ψηφιακά σας κείμενα. Δεν είναι δύσκολο, χρειάζεται υπομονή, εξάσκηση και αυτοπεποίθηση. Ας κάνουμε λάθη, δεν πειράζει! Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε… Εξάλλου ο διορθωτής στον επεξεργαστή κειμένου, μπορεί να μας βοηθήσει (δεξί κλικ  στην υπογραμμισμένη με κόκκινο λέξη και βρίσκουμε το σωστό). Μια εφαρμογή, που μπορεί να μας  βοηθήσει να γράφουμε γρήγορα και σωστά, βρίσκεται σ΄ αυτήν εδώ τη διεύθυνση, κατεβάστε την, εγκαταστήστε την στον υπολογιστή σας και αρχίστε. Είναι εύκολο και διασκεδαστικό. Ας κάνουμε μια προσπάθεια! 
Κι ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι γράφοντας με ελληνικούς χαρακτήρες προστατεύουμε τη γλώσσα μας, την ελληνική, μια γλώσσα τριών χιλιάδων ετών σχεδόν. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι το να γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες είναι μια πράξη αντίστασης! Αντισταθείτε στην πολιτιστική αλλοτρίωση και υποδούλωσή!  Αντισταθείτε στην ευκολία και στον εκχυδαϊσμό, γυρίστε το πληκτρολόγιό σας στα ελληνικά για πάντα κι αφήστε τα  « γκρίκλις» για τους αμόρφωτους... 

"Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί".

Στο πλαίσιο της 3ης ενότητας του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ΄ Γυμνασίου, ας δούμε πώς αποτυπώνεται στη λογοτεχνία ο "διαφορετικός", ο "ξένος" διαβάζοντας  βιβλία στα οποία κεντρικοί ήρωες είναι πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά, γυναίκες, Εβραίοι. Ας παρακολουθήσουμε  παρουσιάσεις τέτοιων  βιβλίων  στο περιοδικό της Λέσχης Ανάγνωσης του σχολείου μας της σχολικής χρονιάς 2008-2009 με τίτλο: "Μορφές του ξένου στη νεανική λογοτεχνία" και ας επιλέξουμε να διαβάσουμε όποια μας φαίνονται πιο ενδιαφέροντα ή άλλα της ίδιας θεματικής. Στόχος μας να  δημιουργήσουμε σύντομες βιβλιοπαρουσιάσεις Καλό μας διάβασμα! Οι διακοπές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους είναι η καλύτερη περίοδος γι αυτό!!!


Open publication - Free publishing
Μπορούμε να βοηθηθούμε στην παρουσίαση των βιβλίων ακολουθώντας τη δομή του    δελτίου ανάγνωσης, που προτείνεται στο βιβλίο Έκφραση - Έκθεση της β΄Λυκείου 



Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Για την Ελένη, Ιλιάδα Γ 121 - 244


Με αφορμή την εμφάνιση της Ελένης στη Γ ραψωδία της Ιλιάδας, που είδαμε στα τελευταία μαθήματα, ας προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε καλύτερα  την ηρωίδα.
Για το σκοπό αυτό, μελετήστε τα Παράλληλα Κείμενα «Περί Ελένης» (από το λογισμικό Ομηρικά Έπη, Ομηρική Τροία–Το στρατόπεδο των Αχαιών)
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/document/file.php/DSGYM-A115/HTML/troia/main.html
Τι παρατηρείτε; Είναι ενιαία η εικόνα της Ελένης, όπως απορρέει από τα κείμενα; Να καταγράψετε τις όψεις της Ωραίας Ελένης, τα χαρακτηριστικά της ανά περίπτωση και τα κείμενα από τα οποία προέρχονται. Για να κρατήσετε σημειώσεις θα σας βοηθήσει ο πίνακας εδώ:
Στη συνέχεια, εργαζόμενοι στις ομάδες σας, να συνοψίσετε σε ένα κείμενο τα στοιχεία που συγκεντρώσατε, συνδυάζοντάς τα και με όσα διαβάσαμε στον Όμηρο (Γ 121-244). Τις εργασίες σας μπορείτε να τις υποβάλετε ως σχόλια στην παρούσα ανάρτηση.
Όμως η μορφή της Ελένης ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει και ζωγράφους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ας δούμε μερικές εικαστικές αναπαραστάσεις της και ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε την δική μας Ελένη. 

Αφού παρατηρήσετε προσεκτικά τις εικόνες, να αναρτήσετε τα σχόλια σας για αυτές: ποια, κατά τη γνώμη σας, βρίσκεται πιο κοντά στην ομηρική Ελένη, ποια βρίσκεται πιο κοντά στην εικόνα που έχετε εσείς για την Ελένη;

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ο κινηματογράφος μας εμπνέει...

Μια υπέροχη ζωγραφιά, εμπνευσμένη από την ταινία Η ξύλινη κάμερα από τη μαθήτρια του Γ3 Αλίσια Ν. Μπράβο Αλίσια!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

"Μαθήματα στο σκοτάδι" και για τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου


Στο πλαίσιο του προγράμματος "Μαθήματα στο σκοτάδι" οι μαθητές του σχολείου μας θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν στις 4 και 5 Δεκεμβρίου κινηματογραφικές προβολές από την Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου - ταινίες εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας - που απευθύνονται σε μαθητές και θα προβάλλονται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο και στο Ενυδρείο. 
Η Α΄ και   η Β΄τάξη θα παρακολουθήσουν την ταινία του Bernd Sahling Πετώντας στα τυφλά. Πρόκειται για μια συγκινητική, αλλά και χιουμοριστική ταινία που αφηγείται την ιστορία της δεκατριάχρονης Μαρί, η οποία ζει σε ένα οικοτροφείο για τυφλούς, όπου η ικανότητα για επιβίωση καλλιεργείται σε όλους από πολύ νωρίς. Η Μαρί και η φίλη της Ίνγκα βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια της καρδιάς και γνωρίζουν τον έρωτα μέσα στο δικό του σκοτάδι. Τα κορίτσια δεν αφήνουν την αναπηρία τους να τους στερήσει τίποτα από τη ζωή. Έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες, τα ίδια όνειρα και κάνουν τις ίδιες σκανταλιές με τα άλλα παιδιά. Η ταινία έχει βραβευτεί στα φεστιβάλ Βερολίνου και Ολυμπίας. Στον ιστότοπο του Νεανικού Πλάνου μπορείτε να διαβάσετε μια συνένευξη του σκηνοθέτη (πατήστε εδώ). Για να παρακολουθήσετε το τρέιλερ της ταινίας πατήστε εδώ
Η Γ΄ τάξη θα παρακολουθήσει την ταινία του Ntshaveni Wa Lurui Η   ξύλινη κάμερα  η οποία αφηγείται την ιστορία δύο δεκατριάχρονων αγοριών από τις φτωχογειτονιές του Κέιπτάουν. Η ζωή των παιδιών αλλάζει ριζικά, όταν βρίσκουν ένα πιστόλι και μια βιντεοκάμερα δίπλα σ΄ένα πτώμα. Ο Σίφο γίνεται αρχηγός συμμορίας, ενώ ο Μαντίμπα ερασιτέχνης κινηματογραφιστής. Φλερτάροντας και οι δυο την ίδια κοπέλα από την εύπορη λευκή κοινότητα, θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Η ταινία βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Βερολίνου, Μόντρεαλ, Παρισιού και Έμντεν. Περισσότερα για την ταινία μπορείτε να δείτε εδώ
Αφού παρακολουθήσετε την ταινία, περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Για τα φιλολογικά μαθήματα της Γ΄ Γυμνασίου σχολ. έτους 2012-2013 δείτε και το ιστολόγιό μας blog.edu.rhodos.

Για θέματα που αφορούν μαθήματα και δραστηριότητες της Γ΄Γυμνασίου (κυρίως  φιλολογικά, ελληνικά και ξενόγλωσσα) δείτε και τις αναρτήσεις μας στο ιστολόγιο (μέχρι 23/11/2012):
Blog.edu.rhodos

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, στη Β΄τάξη προσεγγίζουμε το κείμενο του Γ. Χειμωνά, Έξι χιλιάδες νέοι.
 
Ένα δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ που με ένα σύγχρονο τρόπο αναφέρεται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973, το Γράμματα στο μέλλον, θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε τα γεγονότα.
 
Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να διαβάσουμε λογοτεχνικά βιβλία που εμπνέονται από το γεγονός αυτό και γενικότερα από την περίοδο της εφτάχρονης δικτατορίας (1967 - 1974). Προτείνουμε και περιμένουμε τις κριτικές:
 
Β. Μάστορη, Κάτω απ΄την καρδιά της, Πατάκης, Αθήνα 2008
Ζ. Σαρή, Τα γενέθλια, Κέδρος, Αθήνα 1987
Β.Παπαθεοδώρου, Άλφα, Καστανιώτης,, Αθήνα 2009

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

"click... ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ" και στο 7ο Γυμνάσιο!

Αυτή τη χρονιά  το σχολείο μας έχει τη χαρά και την τιμή να συνεργάζεται με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο πρόγραμμα "click...ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων, τους οποίους προσκαλεί να ανακαλύψουν την ιστορία και να  τη δείξουν μέσα από τη δική τους οπτική γωνία.
Με ερωτήματα άλλοτε απλά κι άλλοτε πιο σύνθετα, οι μαθητές, εξοπλισμένοι με ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούν ως φωτογραφική μηχανή, κάμερα και κασετόφωνο, γίνονται «ρεπόρτερ της ιστορίας». Έρχονται σε επαφή με την κοινωνία που περιβάλλει το σχολείο τους, εξερευνούν την πόλη, τη γειτονιά και το χωριό τους, συλλέγουν τεκμήρια από οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, πολιτιστικούς θεσμούς και δημόσια αρχεία, και φτιάχνουν τις δικές τους οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.
Ήδη είκοσι μαθητές και μαθήτριες από τη Β΄ και τη Γ΄ τάξη  έχουν συγκροτηθεί σε ομάδες, έχουν προσδιορίσει τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν και είναι σε αναμονή των ερευνητών του ΙΜΕ, οι οποίοι θα βρίσκονται στη Ρόδο την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη για να συναντηθούν μαζί τους και να καθοδηγήσουν την έρευνά τους.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Παραμονή εξετάσεων...

Αύριο αρχίζουν οι εξετάσεις και είμαστε όλοι πολύ καλά προετοιμασμένοι...Θάρρος παιδιά! Χωρίς άγχος και φόβο, όλα θα πάνε καλά.
Καλή επιτυχία σε όλους!

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Δ. Χατζή, Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου

Παραθέτουμε παρακάτω τη συνέχεια του αποσπάσματος Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου από το μυθιστόρημα του Δ. Χατζή, Το Διπλό Βιβλίο, το πρώτο μέρος του οποίου μελετήσαμε στο βιβλίο των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ γυμνασίου. Ας το διαβάσουμε (για να το δείτε όλο πατήστε το Διαβάστε περισσότερα στο τέλος):

Αυτό το ταξίδι της Κόνιτσας δεν το 'χε θελήσει, σε κανέναν λογαριασμό δεν το 'χε. Ο ξάδερφος που 'ταν εκεί, αυτός τον έφαγε να σηκωθεί και να πάει —είχανε λέει, να μιλήσουν. Πήγε. Ο ξάδερφος είχε, λοιπόν, και κείνος κάτι λεφτά, αυτόν περίμενε ν' ανοίξουν καθαριστήριον, έτοιμη την είχε και την ταμπέλα, Στεγνοκαθαριστήριον Ο Ήλιος —μαζί να τ' ανοίγανε —μαζί να δουλεύανε —σαν αδέρφια— σίγουρη δουλειά, σίγουρα τα κέρδη —Ντομπρινοβίτες είμαστε τέλος πάντων, κάτι ξέρουμε από τέτοια.
Ο Σκουρογιάννης τον άκουσε, φούσκωσε τα μάγουλα. Αν είναι για τα λεφτά, να του δώσει, του 'δινε μεταχαράς —σκοπό ν' ανοίξει καθαριστήριο δεν είχε κανέναν —κανένας ήλιος δεν του χρειάζεται. Ο ξάδερφος δεν κατάλαβε, δεν τον πίστεψε, τον ζόρισε ακόμα. Γιατί δεν θέλει να την ανοίξουνε τη δουλειά; Τι θα κάνει στο Ντομπρίνοβο; —νέος άνθρωπος ακόμα; Αν ήταν εδώ κανένας Σαββίδης, Γιαννόπουλος, μπορούσε να το εξηγήσει σ' αυτόν τον ξάδερφο πως ο Σκουρογιάννης έζησε έξω προλετάριος τόσα χρόνια —νόρμα, μιστός με κορδέλα στο δεκαπενθήμερο. Τώρα με τη σύνταξη, το μικρό του τον τόκο —δεν ήθελε, δεν χρειαζότανε καμιά δουλειά. Είπε, λοιπόν, πώς παιδεύτηκε πολύ, ήθελε τώρα να ξαποστάσει, το Ντομπρίνοβο, του φτάνει. Κ' είπε πάλι —να στα δώσω τα λεφτά —άνοιξε το, το μαγαζί σου.

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μια πρωτότυπη δράση του ΕΚΕΒΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23 Απριλίου) απευθύνθηκε σε 12 από τους διακεκριμένους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στη φετινή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ζητώντας τους να προσφέρουν ο καθένας ως συμβολικό δώρο προς τα παιδιά μια επιστολή / μήνυμα για τη χαρά της ανάγνωσης και την αγάπη για τα βιβλία.
Η πρώτη επιστολή ήρθε από τη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, ας την απολάυσουμε:
Αγαπητά παιδιά,
Σας γράφω αυτό το γράμμα για να σας πω δυο-τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία: να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα χρονών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε:
Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλ’ αυτά, αν και μπορείς να το πεις κι αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια: διαβάζοντας πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις· μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας, ή, ακόμα καλύτερα, δεν μοιάζουν με τις δικές μας - είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου ένιωσα ανακούφιση: αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου: κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη – τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη: είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι· ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα.
Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.
Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές, στα παραμύθια οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα: ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα πάγωσε μέσα στο χιόνι, ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη: ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς: οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι: δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε.
ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του ΕΚΕΒΙ

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Οι εννέα Καίσαρες του Β. Παπαθεοδώρου , σε ψηφιακή μορφή

Ένας καινούριος, οικονομικότερος και ευκολότερος τρόπος να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας βιβλία είναι οι ψηφιακές εκδόσεις, που και στην Ελλάδα πια αρκετοί εκδοτικοί οίκοι μας προσφέρουν. Αν και οι περισσότεροι αναγνώστες προτιμούν ακόμα τις έντυπες εκδόσεις, όταν πρόκειται για δωρεάν ψηφιακά βιβλία, οι ενδοιασμοί μας μάλλον εξανεμίζονται...
Στις εκδόσεις Καστανιώτη μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ένα παλιότερο βιβλίο του Β. Παπαθεοδώρου, το Οι εννέα Καίσαρες. Δεν έχετε παρά να πάτε στην ιστοσελίδα των εκδόσεων, εδώ, να εγγραφείτε και να κατεβάσετε το βιβλίο στον υπολογιστή σας. Επειδή η μορφή του αρχείου είναι epub, για να μπορέσετε να το διαβάσετε θα πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε ένα  free e-book Reader, όπως π.χ. το FBReader. Θα βρειτε το αρχείο εγκατάστασης στη διεύθυνση : http://www.fbreader.org/downloads.php  (από το Old versions --> For Windows XP/Vista/7 computer)
Καλή επιτυχία και καλή ανάγνωση!

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου στο σχολείο μας!

Την Πέμπτη, 29 Μαρτίου, είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε για λίγο στο σχολείο μας, στη Σχολική Βιβλιοθήκη,  το συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου. Μια ομάδα μαθητριών/ών της Γ΄ τάξης,  που είχε ασχοληθεί με το έργο του και κυρίως με το βιβλίο του Στη Διαπασών, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον αγαπημένο συγγραφέα για το βιβλίο, τη συγγραφή αλλά και για άλλα θέματα που προβληματίζουν τα παιδιά σήμερα. Μας εξέπληξε ευχάριστα με την οικειότητα και τον αυθορμητισμό του, με την άνεση με την οποία κατάφερε να κερδίσει τους μαθητές από το πρώτο λεπτό. Τον ευχαριστούμε θερμά και από αυτή τη θέση και τον περιμένουμε να ξαναέρθει!

Ας ακούσουμε όμως τι λένε οι μαθήτριες/ες:

Βιόλα Ζ.
Την Πέμπτη 29 / 3 ήρθε στο σχολείο μας ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, ο οποίος μας μίλησε για το βιβλίο του Στη Διαπασών. Μας είπε ότι την ιδέα να γράψει αυτό το βιβλίο τη βρήκε όταν άκουσε για έναν διαγωνισμό βιβλίου που είχε σχέση με την μουσική. Έτσι ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό. Για να γράψει το βιβλίο του πήρε περίπου ενάμισυ μήνα. Δεν τον δυσκόλεψε η συγγραφή του βιβλίου, αλλά η μουσική και πώς αυτή θα συνδεόταν με το κάθε κεφάλαιο. Ήθελε τα τραγούδια να είναι διαχρονικά για να μη θυμίζουν μια συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι συνάντησε μέσω Facebook ένα παιδί ακριβώς όπως ο ήρωας του βιβλίου, ο Θανάσης. Είχε και αυτός προβλήματα με το σχολείο και το χειρότερο, ό,τι κακό συνέβαινε αυτός τη πλήρωνε.
Ο κ. Παπαθεοδώρου ήταν πολύ φιλικός, μιλούσε τη γλώσσα μας, μας καταλάβαινε. Δε φοβόταν να χρησιμοποιήσει ' κακές ' λέξεις και αυτό φαίνεται και μέσα από το βιβλίο του. Ενθουσιάστηκε πολύ με το blog μας, γι' αυτό και ήθελε να μας συναντήσει από κοντά. Μας μίλησε για πράγματα που μας απασχολούν, όπως για παράδειγμα τη φιλία. Μας είπε ότι χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η κτητικότητα. Θέλουμε ο φίλος μας να είναι μόνο δικός μας και κανενός άλλου. Ακόμη μας είπε ότι για να' ναι κάποιος ευτυχισμένος πρέπει να' ναι καλά με τον εαυτό του. Ένα ακόμη πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν έχει διαβάσει ποτέ βιβλίο του από την αρχή ως το τέλος. Αυτό μας είπε ότι το κάνει επειδή βασίζεται περισσότερο στον αυθορμητισμό και λιγότερο στη λογοτεχνική ικανότητα. Η συνάντησή μας ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Ελπίζω να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να γνωρίσω τόσο αξιόλογους ανθρώπους.

Μαρίνα Στ.
Σήμερα απολαύσαμε μια πολύ ωραία συνάντηση με το συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου στο σχολείο μας. Μας έλυσε πολλές απορίες που είχαμε σε ό,τι αφορά την συγγραφή του βιβλίου του “Στη Διαπασών”, αλλά μας έδωσε και πολλές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες καταστάσεις, που μας δυσκολεύουν στην ζωή μας. Κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση ήταν ο αυθορμητισμός που είχε. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία μια και πολλοί από εμάς, αν όχι όλοι, δεν είχαμε συναντήσει προσωπικά κανέναν συγγραφέα. 

Σταύρος Δ.
Η συνάντηση με τον συγγραφέα Β.Παπαθεοδώρου ήταν μια ωραία εμπειρία, γιατί μας έλυσε πολλές απορίες για θέματα που αφορούν στα βιβλία του αλλά και γενικές ερωτήσεις, όπως πώς αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, από πού εμπνέεται για τα βιβλία κ.ά.

Χριστίνα Ζ.
Η συνάντησή μας με τον συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου, ήταν πάρα πολύ ωραία. Ο τρόπος που μιλάει είναι πολύ κοντά στους νέους, με προθυμία μας απαντούσε σε κάθε απορία. Μου έκανε εντύπωση και μου άρεσε το παράδειγμα που παρομοίαζε τον πραγματικό φίλο με έναν τοίχο, δηλ. πάνω σε έναν τοίχο μπορείς να στηριχτείς, σε προστατεύει π.χ αέρας, βροχή. Αν νευριάσεις λίγο, μπορεί να τον χαράξεις, αλλά αν θυμώσεις πολύ, μπορεί να τον διαλύσεις... Επίσης μου άρεσε που ήταν φιλικός μαζί μας.

Μάρκος Στ.
Η συνάντηση με τον κ. Βασίλη Παπαθεωδώρου, συγγραφέα κυρίως νεανικών βιβλίων, ήταν αρκετά επιμορφωτική και ενδιαφέρουσα. Μας μίλησε για τα βιβλία που έχει γράψει, και συγκεκριμένα από πού έχει εμπνευστεί τους ήρωες των βιβλίων του και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει. Μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές, μια από τις σημαντικότερες πιστεύω ήταν το να διαχειριζόμαστε σωστά τα προβλήματα μας, ώστε να μην ‘μιζεριάζουμε’. Μπορώ να πω ότι όλοι είχαμε σχετικά άγχος για την επίσκεψη ενός τόσου σπουδαίου συγγραφέα και κάνεις δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο κοντά με εμάς, όχι στην ηλικία, αλλά στην ΄γλώσσα’, τη νεανικότητα και τις απόψεις.

Γραμματική Λ.
Την Πέμπτη 29/3/12 στο σχολείο μας ήρθε ο κ. Βασίλης Παπαθεοδώρου. Ο συγγραφέας αυτός μου έκανε μεγάλη εντύπωση, διότι είναι ένας άνθρωπος πολύ ανοιχτός, συμπαθητικός και πολύ κοντά στο εφηβικό κοινό. Ο κ. Παπαθεοδώρου μας μίλησε για πολλά πράγματα τα οποία αφορούν τόσο στην συγγραφή όσο και στην πορεία του για να φτάσει ως εδώ που βρίσκεται τώρα. Από τα λόγια του κατάλαβα ότι είναι από τους ανθρώπους που σέβονται την άποψη του άλλου, διότι μας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει άμα το σχόλιο που θα του κάνει κάποιος είναι αρνητικό ή θετικό, γιατί και αρνητικό να είναι θα του μείνει σαν μάθημα για την επόμενη φορά που θα γράψει ένα νέο βιβλίο. Επίσης, μας είπε ότι για να γίνει κάποιος συγγραφέας θα πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει, να είναι αφοσιωμένος, να έχει το ταλέντο για να το πετύχει σε υψηλό βαθμό και να είναι κατά κάποιο τρόπο αυθόρμητος τύπος. Μετά την συνάντηση μας με τον κ. Παπαθεοδώρου συνειδητοποίησα ότι όλο αυτό το πακέτο το έχει και γι’ αυτό είναι και ένας πετυχημένος για έμενα συγγραφέας. Παράλληλα, του αρέσει να μπαίνει στο λογαριασμό που έχει στο facebook και να συνομιλεί με παιδιά τα οποία βρίσκονται στην περίοδο της εφηβείας και να ακούει τα παράπονα και τα προβλήματα τους για διάφορα ζητήματα. Τέλος, μας συμβούλεψε για πολλά πράγματα, τα οποία και ο ίδιος μικρός τα είχε περάσει και για πράγματα τα οποία και ο ίδιος τα έκανε μικρός ή και τα κάνει μέχρι και σήμερα και παραδέχεται το λάθος του. Είναι από τις λίγες φορές που έχω ακούσει έναν συγγραφέα να μιλάει με αυτόν τον τρόπο στα παιδιά και μου άρεσε πάρα πολύ και ελπίζω πολλοί συγγραφείς που θα προκύψουν στο μέλλον να είναι τόσο ανοιχτόμυαλοι και θετικοί άνθρωποι, όπως ο κ. Παπαθεοδώρου.

Κωστούλα Κ.
Η συνάντηση με τον κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ο συγγραφέας ήταν πολύ φιλικός και πρόθυμος να μας μιλήσει. Μου έκανε εντύπωση το πόσο αυθόρμητος και ευγενικός ήταν. Δεν ήταν ένας τυπικός συγγραφέας και δεν είχε πρόβλημα να μιλήσει στη γλώσσα μας. Μου άρεσε αυτό που είπε για την αλλαγή των ανθρώπων: προς το χειρότερο είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε, αρκεί να αφεθούμε, ενώ προς το καλύτερο είναι πολύ δύσκολο, γιατί χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ. Κάτι άλλο που με εντυπωσίασε είναι που ποτέ ο κ. Παπαθεοδώρου δεν διαβάζει το βιβλίο του από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο συγγραφέας μας μίλησε για διάφορα θέματα που μας αφορούν, και για τον τρόπο που γράφει τα βιβλία του. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και θα μου άρεσε να ξανασυναντούσα ένα τόσο ζεστό και οικείο καλλιτέχνη.
Για περισσότερες φωτογραφίες επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο πόλεμος στη ζωγραφική και στα τραγούδια


Με αφορμή την 5η ενότητα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που είχε ως θέμα τον πόλεμο και την ειρήνη,  μια ομάδα μαθητών από το Γ1 (η Θεανώ, η Καλυψώ, η Κωστούλα, η Μαρίνα, Γιάννης Μ., ο Μάριος και ο Μάρκος) δημιούργησαν μια εργασία, ανιχνεύοντας το θέμα στη ζωγραφική και στο τραγούδι. Η εργασία τους είναι ομαδική, έγινε με τα συνεργατικά έγγραφα της Google και σας την παρουσιάζουμε. Μπράβο στα παιδιά!

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η γιορτή του σχολείου μας για την Ενσωμάτωση

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάστηκε στο σχολείο μας η επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου της 7ης Μαρτίου του 1948. Η γιορτή περιλάμβανε ένα βίντεο με τη μαρτυρία δυο συμπατριωτών μας, οι οποίοι έζησαν το τελευταίο διάστημα της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Μας αφηγήθηκαν πώς ήταν τα σχολικά τους χρόνια, κάποιες έντονες αναμνήσεις από αυτό το διάστημα, μας μίλησαν για την οικονομία σε εκείνα τα χρόνια, για την καθημερινότητα των ανθρώπων, για τήν έντονη συγκίνηση των ανθρώπων τις ημέρες της Ένωσης. Τις ερωτήσεις είχαν ετοιμάσει μαθητές της Γ΄ τάξης και τις υπέβαλαν στην κ. Γκίκα και στον Κ. Χατζή, τους οποίους είχαν προσκαλέσει στη Σχολική μας Βιβλιοθήκη για τη συνέντευξη.
Η φετινή γιορτή ήταν διαφορετική από τις άλλες, γιατί περιλάμβανε αυθεντικές μαρτυρίες συμπατριωτών μας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε διάφορες πληροφορίες και γεγονότα τα οποία δεν γνωρίζαμε για τον τόπο μας. Ήταν μια πολύ ωραία γιορτή! Περιλάμβανε ακόμα τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου και παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα.
Αστέριος Κ., Δέσποινα Λ.Σ., Μαρίνα Σ.
Ακολουθεί η ταινία:

Ένα ελεύθερο λογισμικό για να δημιουργούμε διαδραστικές αφίσες

Ένα πολύ ενδιαφέρον ελεύθερο διαδικτυακό λογισμικό που μας βοηθάει να δημιουργούμε αφίσες είναι το edu glogster. Αξίζει να το εξερευνήσουμε και να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια αντιπολεμική αφίσα με υλικό που ήδη έχουμε συγκεντρώσει στα κοινόχρηστα έγγραφα της google. Για να γράψουμε ελληνικά επιλέγουμε τη γραμματοσειρά arial(russian). Καλή επιτυχία!
Ένα παράδειγμα βλέπουμε εδώ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ιταλοκρατία στα δωδεκάνησα

Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Με την Ενσωμάτωση τερματίζεται μια μακρά περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας τα Δωδεκάνησα γνώρισαν διάφορους κατακτητές, μεταξύ των οποίων και οι Ιταλοί, από το 1912 μέχρι το 1943. Για αυτή την περίοδο πολύ κατατοπιστικό είναι το βιβλίο του Ζ. Τσιρπανλή, Ιταλοκρατία στα Δωδεκάνησα, 1912-1943, ΤΑΠΑ, Ρόδος 1998. Διαβάστε το!
Γενικά για την ιστορία της Δωδεκανήσου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Κόμβος Τηλεκπαίδευσης Νομού Δωδεκανήσου, ειδικά σχεδιασμένος για μαθητές. Επισκεφτείτε τον!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Για τη Γκουέρνικα του Πικάσο

Με αφορμή το θέμα του πολέμου και της ειρήνης που μελετάμε στην 5η ενότητα της Γλώσσας, ας δούμε μια 3D απόδοση του κορυφαίου έργου του Ισπανού ζωγράφου

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορία Α΄ Γυμνασίου, Αρχαϊκή τέχνη

Τέχνη αρχαϊκής εποχής

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ας γίνουμε θεατές...

Στο Β΄ επεισόδιο της Ελένης του Ευριπίδη, που μελετάμε αυτό το διαστημα στην τάξη, πραγματοποιείται ο αναγνωρισμός των δύο συζύγων.
Στο παρακάτω βίντεο, παρακολουθούμε ένα απόσπασμα από αυτή τη σκηνή, από μια παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ας την παρακολουθήσουμε, κι ας τη συζητήσουμε (υποβάλλοντας τα σχόλιά μας)


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ευρεία χρήση ελληνικών λέξεων στην ισπανική γλώσσα

Στην 4η ενότητα του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας μεταξύ άλλων εξετάζεται το θέμα της ευρείας χρήσης λέξεων ελληνικής προέλευσης σε άλλες γλώσσες. Η μαθήτρια του Γ1 Μ.Σ. έκανε μια μικρή έρευνα για την ισπανική γλώσσα και την παρουσιάζουμε παρακάτω.

 Έχει διαπιστωθεί πως η Ελληνική γλώσσα έχει δανείσει πολλές από τις λέξεις της σε πολλές γλώσσες και μια από αυτές είναι και η Ισπανική. Ένας ισπανός καθηγητής (Ροδρίγθεζ Αδράδος) μίλησε για την κρυφοελληνική, για να εξηγήσει πως η Ελληνική γλωσσική και η λεξιλογική επιρροή συνεχίζει να είναι ζωντανή στις σύγχρονες γλώσσες, αποτελώντας την βάση ενός διεθνούς λεξιλογίου σε όλες. Ένα σημαντικό μέρος του λεξιλογίου της Ισπανικής γλώσσας είναι προϊόν δανεισμού από την ελληνική. Ένα γνωστό Ισπανικό λεξικό (Raices griegas del lexico castellano, medico y cientifico) με ρίζες ελληνικής γλώσσας περιέχει 28.000 ελληνικές λέξεις. Όπως και στις άλλες γλώσσες το ελληνικό λεξιλόγιο στα Ισπανικά ανήκει ιδιαίτερα στην λόγια και επιστημονική γλώσσα, στις ακόλουθες κατηγορίες: γραμματική, λογοτεχνία, φιλολογία, πολιτική, τέχνες, εκπαίδευση, φιλοσοφία, τεχνολογία, θεολογία, εκκλησία και επιστήμες. Η επίδραση της ελληνικής γλώσσας είναι φανερή επίσης στα προθήματα (π.χ ana-, epi-, peri-,tele-, pros-, sin-, κ.α ), επιθήματα(π.χ -ismo, -itis, -ma, -sis, -terio) και άλλα μορφολογικά στοιχεία της ελληνικής. Έτσι βλέπουμε πως η Ελληνική γλώσσα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό της Ισπανικής γλώσσας όπως πολλών άλλων, όπως π.χ. της αγγλικής (ένα κατάλογο με λέξεις ελληνικής προέλευσης στην αγγλική γλώσσα μπορεί κανείς να δει εδώ )
Πηγή: http://www.odeg.gr/html/8_77/681.pdf

Μια μικρή έρευνα για το Γ. Βιζυηνό

Με αφορμή το απόσπασμα από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού, Το μόνον της ζωής του ταξείδιον, ας  κάνουμε μια μικρή έρευνα :
Γι α τη ζωή και το έργο του εδώ και εδώ
Αποσπάσματα από τα έργα του στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
Μερικά από τα ποίηματά του
Ολόκληρο το διήγημα
Σχολιασμό του διηγήματος μέσα στο άρθρο

Ας δούμε κι ένα μικρό απόσπασμα από την κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος Το μόνον της ζωής του ταξείδιον, από το σκηνοθέτη Λ. Παπαστάθη


Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Για την Ελένη του Σεφέρη

Μελετώντας την Ελένη του Ευριπίδη, συναντηθήκαμε με την Ελένη του Σεφέρη. Αν κάποιος ενδιαφέρεται περισσότερο, μπορεί να βρεί  εδώ ολόκληρο το ποίημα, ανάλυση και σχολιασμό με προεκτάσεις.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης διαβάζουν και παρουσιάζουν...

  Ζωρζ Σαρή, Τα Χέγια, Πατάκης, Αθήνα 1992
 Η Σταματίνα Κλάρα ή αλλιώς  Μάτα, όπως τη φωνάζουν όλοι, είναι μια δεκαεφτάχρονη μαθήτρια της τρίτης  Λυκείου, που ζει με τον πατέρα της και την ανύπαντρη θεία της στη Λαμία. Όνειρό της είναι να μπει στη Φιλοσοφική Σχολή. Έχει μεγάλη αδυναμία στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και συχνά χρησιμοποιεί αποσπάσματα των ποιημάτων του στην καθημερινή της ζωή. Η Μάτα πιστεύει πως ο πατέρας της και η θεία της, της κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό σχετικά με την μητέρα της. Ο μπαμπάς της, ο Βλάσης, δεν της έχει μιλήσει ποτέ για την μητέρα της και ούτε φωτογραφία της δεν της έχει δείξει ποτέ. Η θεία της, η Καλλιόπη, μια πολύ αυστηρή και συντηρητική γυναίκα, της έχει πει πως η μητέρα της πέθανε στη γέννα. Εκείνη όμως δεν την πιστεύει, επειδή συχνά της έρχεται μια ανάμνηση από όταν ήταν μωρό, όπου βλέπει μία νέα γυναίκα να τη νανουρίζει. Λίγες μέρες πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ο Βλάσης, ο πατέρας της, την προσκαλεί να πάνε στο χωριό τους, το Δαδί, για  να γιορτάσουν τα Χέγια. Τα Χέγια είναι ένα καρναβάλι, πανηγύρι, στη διάρκεια του οποίου όλοι οι κάτοικοι του χωριού μασκαρεύονται, χορεύουν και μεθάνε. Η Μάτα δέχεται με μεγάλη χαρά. Εκεί γνωρίζει τον Γιάννη, τον γιο του δημάρχου, με τον οποίο έχουν πολλά κοινά. Είχε φοιτήσει στο ίδιο Λύκειο με την Μάτα και είναι δευτεροετής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Η Μάτα τρέφει μεγάλη συμπάθεια γι' αυτόν, αφού χωρίς καλά καλά να τον γνωρίσει του λέει τα πάντα για τη ζωή της, τα όνειρά της, ακόμη και για τη μητέρα της. Μόλις τελειώνει το γλέντι ανταλλάσσουν τηλέφωνα και αποχαιρετιούνται. Τη Δευτέρα, όταν η Μάτα γυρίζει στο σχολείο, την περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο λυκειάρχης Θεόδουλος Θεοδούλου, επιβάλλει τριήμερη αποβολή στην τριμελή επιτροπή - μέσα σε αυτήν και η Μάτα. Οι λόγοι της αποβολής είναι πολιτικοί. Η τάξη είχε αποφασίσει να στείλει ένα γράμμα-διαμαρτυρία σε έναν δικτάτορα, τον Μπόθα, για τα βασανιστήρια και τις καταδίκες σε θάνατο των αντιπάλων του. Ο Θεοδούλου απαγόρευσε να σταλεί η διαμαρτυρία, επειδή είναι χουντικός. Όταν η Μάτα γυρίζει σπίτι της την περιμένει άλλο ένα δυσάρεστο γεγονός. Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα την προειδοποιεί να σταματήσει τη διαμαρτυρία και την αποχή απ' τα μαθήματα, αλλιώς όλοι θα μάθουν πως ο πατέρας της τα χρόνια της χούντας δούλευε στην Ασφάλεια κι «έκοβε κεφάλια». Όταν ο πατέρας της το μαθαίνει αυτό, δεν αντέχει άλλο τις τύψεις και της λέει όλη την αλήθεια.

     Παλιά δούλευε ως τμηματάρχης της Γενικής Ασφάλειας, ήταν δηλαδή υπεύθυνος για την έγκριση διαβατηρίων. Η μητέρα της, η Ειρήνη, ήταν θεατρίνα και δεν πέθανε στη γέννα όπως της είχε πει η θεία της. Η Ειρήνη συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου για την ανατροπή του καθεστώτος. Ζήτησε από τον Βλάση να της δώσει διαβατήριο να φύγει στο εξωτερικό, με την πρόφαση, πως εάν την πιάσουν οι αστυνομικοί, θα την σκοτώσουν. Ήταν η ιδανική λύση για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, δηλαδή να παίξει στο θέατρο, αφού δε θα είχε πια εμπόδιο τη Μάτα και το Βλάση για να γίνει διάσημη.

      Όταν το μαθαίνει αυτό η Μάτα, συγχωρεί τον πατέρα της, χάρη στην παρέμβαση της κυρίας Νόρας, η οποία είναι η μητέρα  της καλύτερης φίλης της. Εκείνη τη συμβουλεύει να υπογράψει τη διαμαρτυρία ακόμα κι αν αυτό επιφέρει συγκρούσεις.

Ένα βιβλίο που αξίζει κανείς να διαβάσει, πρώτον γιατί το θέμα του είναι για μια περίοδο πολύ κοντινή μας, για τις επιπτώσεις της χούντας και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις ζωές των ανθρώπων ακόμη και αυτών που δεν την έζησαν, κατά τη διάρκειά τους. Μια άλλη ιδιαιτερότητα του βιβλίου που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα είναι ότι η συγγραφέας παρουσιάζει την ιστορία  δύο φορές. Μια από τη μεριά της Μάτα και μια από τη μεριά του πατέρα της. Αυτό με βοήθησε να αντιληφθώ τα συναισθήματα και τις σκέψεις που είχαν οι δύο ήρωες σε κάθε σημείο της ιστορίας.

από τη μαθήτρια του Γ3 Β.Ζ.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ζωή και το έργο της Ελ. Μ. Μαρτινέγκου

Οι μαθητές του Γ1 εξερευνούν τις δυνατότητες διαδικτυακών λογισμικών παρουσιάσεων. Εδώ μια παρουσίαση με prezi της Ελ. Μ. Μαρτινέγκου από το μαθητή Γ. Μ.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Μια παρουσίαση των Ερωτηματικών προτάσεων!


Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ρατσισμός, Φασισμός


Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Για τον αγαπημένο μας συγγραφέα


Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Μουσικά όργανα των αρχαίων χρόνων


Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Αγαπάμε τα βιβλία και μιλάμε γι αυτά...

                               Ζ. Σαρή, Ο θησαυρός της Βαγίας, Πατάκης, 1998
Ένας θησαυρός κρύβεται εδώ και πολλά χρόνια στο νησί Αίγινα και συγκεκριμένα στη Βαγία, εκεί που η τότε δωδεκάχρονη Ζωή έζησε τα πιο ωραία παιδικά της καλοκαίρια, παρέα με τους φίλους της. Τώρα, το καλοκαίρι, η Ζωή παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών αποφασίζει να επισκεφτεί το όμορφο αυτό νησί, μαζί με την οικογένεια της. Η απόφαση αυτή της επιφυλάσσει μια ευχάριστη έκπληξη. Το ταξίδι της προς το νησί και οι μέρες που θα περάσει εκεί, δεν θα είναι κοινές και βαρετές, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες, διότι θα συναντήσει πολλούς παιδικούς της φίλους από τις καλοκαιρινές της διακοπές, οι οποίοι έχουν κάνει και αυτοί τις δικές τους οικογένειες. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά τους, τα οποία θα γνωριστούν και θα γίνουν φίλοι δημιουργώντας έτσι μια ομάδα πολλών διαφορετικών χαρακτήρων παιδιών, τα οποία με την συνεργασία τους θα κάνουν πολύ απίστευτα και διασκεδαστικά πράγματα. Ένα από αυτά είναι ότι θα ψάξουν να βρούνε τον θησαυρό της Βαγίας, ο οποίος θα έκανε ένα διπλό καλό στον κόσμο, με αφορμή την αποστολή μιας φίλη τους Γαλλίδας, της Νικόλ. Έτσι, τα παιδιά με πολύ πείσμα και θέληση και μετά από τρεις προσπάθειες, καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους, έχοντας βέβαια και την βοήθεια της Νικόλ. Τέλος, τα παιδιά αφού βρουν τον θησαυρό της Βαγίας φερνουν χαρά και ευτυχία σε όλες τις καρδιές των ανθρώπων από όλες τις ηλικίες και τις εθνικότητες του κόσμου.
Το βιβλίο μου άρεσε για πολλούς λόγους. Καταρχάς δεν είναι βαρετό για τον αναγνώστη. “Ο θησαυρός της Βαγίας” είναι ένα περιπετειώδες βιβλίο, γεμάτο μυστήριο, δράση και αγωνία. Οι χαρακτήρες που συμμετέχουν είναι ξεχωριστοί και ο καθένας έχει την δική του προσωπικότητα, χωρίς αυτό να τους εμποδίζει να συζητάνε μεταξύ τους, δημιουργώντας σχέσεις φιλίας. Έτσι, καταφέρνουν όλοι μαζί να κάνουν πολλά πράγματα σημαντικά για πολλούς ανθρώπους, όπως γίνεται και στην πραγματικότητα. Δηλαδή, η ανάγνωση του βιβλίου δεν προσφέρει μόνο απόλαυση, αλλά δίνει και μια άλλη άποψη του κόσμου και της ζωής. Τέλος, προκαλεί πολλά συναισθήματα, χαράς, λύπης, απογοήτευσης, πόνου, νοσταλγίας και θαυμασμού.
Κ. Λ., Γ3